Egy jól összeállított szigetüzemű napelem rendszer észrevétlenül szolgálja a mindennapi életünket.

A szigetüzemű napelem rendszerekről

Közüzemi villamoshálózattal nem rendelkező létesítmények energiaellátása sziget üzemű napelemes rendszerrel valósítható meg.

Mint a neve is mutatja, teljesen elszigetelten önállóan és függetlenül működik, ellentétben a hálózatra visszatápláló napelemes rendszerekkel, melyek működéséhez feltétlenül szükséges a közüzemi villamoshálózat.

szigetuzemu-rendszer

Fontos!

A szigetüzemű napelemes rendszerek esetében csak annyi energia áll rendelkezésünkre, amennyit a napelemek megtermeltek és az akkumulátorok eltároltak!

A napelemek által megtermelt villamos energiát a töltés vezérlőkön keresztül speciális szolár akkumulátorokba juttatjuk és ott tároljuk.

A töltésvezérlő figyel arra nehogy túltöltés vagy mély kisülés keletkezzen az akkumulátorokban .

Egyes típusok az akkumulátorok villamos karbantartását is elvégzik, ezáltal megnövelve az akkumulátorok élettartamát.

Ezért fontos, hogy minden alkatrészt úgy mint a napelemek teljesítményét, a töltésvezérlőt, az akkumulátort és invertert is az egyedi igényekhez mérten kell méretezni.

Amennyiben a rendelkezésre álló adatok alapján jól méreteztük a rendszert, akkor nem érhet téged meglepetés egy napsütés nélküli hét után sem !

Viszont ha a méretezéshez képest több vagy nagyobb teljesítményű fogyasztóval terheljük a rendszert akkor nem tudja teljesíteni az elvárásokat.

Megvan az elképzelés a szigetüzem kialakításáról, már csak a tervezés és kivitelezés  hiányzik ? Vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy kérj visszahívást tőlünk!

victron-energy-akkumulator-szigetuzem

Az akkumulátorokban tárolt energiát 12 – 24 – 48 / 220 V- os inverteren keresztül juttatjuk a villamos fogyasztókhoz.

A gyakorlatban használt inverterek 500 és 5000 watt közötti teljesítmény tartományban kerülnek beépítésre. Természetesen léteznek 3 fázisú rendszerek is.

Télen a kevesebb napsütéses óraszám miatt a napelemeken kívül szükség lehet egy alternatív akkumulátor töltésre is.

Ezt általában egy aggregátor vagy egy szélkerék segítségével lehet megoldani.

Hogyan is kell ezt elképzelni?

Fontos!

Ezeket a külső, alternatív eszközöket, mint a szélkerék és generátor, cégünk nem forgalmazza!

A szigetüzemű napelem rendszerekben használt szolár akkumulátorok kifejezetten erre a célra lettek kifejlesztve.

A modern töltésvezérlők figyelik az akkumulátorok töltöttségi szintjét és mindig az ideális töltőárammal töltik az akkumulátorokat.

Az általunk használt speciális akkumulátorok várható élettartama folyamatos használat mellett 8-11 év!

Általában nem csak 12 vagy 24 voltos eszközöket használunk, ilyenkor van szükség a következő alkotóelemre ami az inverter. Az inverterek feladata a 12-24, 48 V feszültség 220 V-ra  alakítása.

Ezeknél a berendezéseknél is nagyon figyeljünk a minőségre mert ha ezek az eszközök nem megfelelő minőségűek, akkor háztartási eszközeink, szerszámaink nagyon hamar tönkre mehetnek.

Ezért használjuk mindig a valódi szinusz jellel rendelkező invertereket.

A rendszereinkbe épített inverterek valódi szinuszos jellel rendelkeznek !

Semmi esetben nem ajánljuk az interneten olcsón kínált, műszaki háttér nélküli gyenge minőségű, ezért általában megbízhatatlan alkatrészek beépítését

A silány minőségű inverter veszélyezteti az életünket és vagyontárgyaink épségét!

Egy olcsó áron megszerzett kacat minőségű alkatrészekből összeállított napelem rendszer rengeteg bosszúságot tud nekünk okozni. Megbízhatatlan, emellett baleset és tűzveszélyes!